НОВИНИ

Затруднен достъп до лечение на пациенти с хепатит С след промени на НЗОК

Здравната каса отмени задължително изследване за лечение срещу хепатит С. Изследването е скъпо и ненужно рисково, от пациентската хепатитна организация смятат, че отмяната е съвсем фиктивна и болниците отново ще го правят. Въведени са други изследвания, които обаче не се поемат от касата. Специалистите също са изненадани от решението на осигурителния фонд. От касата отказаха обяснение по случая.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:22, 06.11.2019
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Освен че е твърде скъпа, биопсията или взимане на парченце от черния дроб с дебела игла, е рисков и напълно ненужен метод.

Проф. Красимир Антонов - координатор на експертния съвет по гастроентерология: С въвеждането на най-новите лекарства, последно поколение антивирусни медикаменти за хепатит С, необходимостта да се знае в детайли колко е болен черния дроб просто отпадна.
Силвана Лесидренска - сдружение "Хепактив": На хартия чернодробната биопсия отпадна, но на практика има центрове, които са длъжни да я правят, тъй като според новите критерии на касата те не могат да правят нищо освен чернодробна биопсия.

Увреждане на черния дроб се доказва и с по-просто ехографско изследване, но то трябвало да бъде направено с точно определен вид апаратура.

Проф. Красимир Антонов: Знаем, че не всички центрове, определени от НЗОК, разполагат с тази техника. Т.е. Не може да се работи съгласно тези изисквания, които между другото ги нямаме никъде в света. След което има някакво фантастично изискване по две еластографии да се правят вместо чернодробна биопсия, което никъде не съм видял никъде го го прочел и няма никаква доказателствена стойност това нещо.
Силвана Лесидренска: Еластографията т. нар. за съжаление към момента не е включена нито в една клинична пътека и всеки един пациент се обръща към нас с въпроса - а кой трябва да го плати това изследване? Пък вирусологичните изследвания, които касата изисква трябва да са само в две конкретни лаборатории, което до момента никога не е било вместо да вървим към улесняване наистина на процедурата за кандидатстване, я правим много по-сложна давайки приоритет на конкретни болници за сметка на други.

Новите критерии на касата според лекари и пациенти могат да се изпълнят само от една конкретна болница. Но дори и там ще правят биопсии, ако пациентите нямат пари да си платят ехографиите. Какви са мотивите за тези промени, от касата отказват за сега отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова квотна политика сложи край на френската мечта за икономическите мигранти
Нова квотна политика сложи край на френската мечта за икономическите мигранти
Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете
Здравното министерство ще обжалва решението по случая с неваксинираното дете