Това стана ясно след заседание на Надзорния съвет на фонда. Текстовете, които предизвикаха притеснения сред семейни лекари, са предложени от експерти и ще бъдат променени.

Ограничения за лечението на хронично болни не са обсъждани от управителния съвет на Лекарския съюз и надзора на Здравната каса.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравепазването: "Това са варианти, които са обсъждани между работни групи, които са разменяни в оперативен план".
д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: "Това, което излезе вчера в публичното пространство, според мен, беше недоразумение".

Редът, по който се предписват и отпускат лекарства по Здравна каса на пациенти с диабет, хипертония и сърдечна недостатъчност няма да се променя.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: Колкото заболявания има 1 пациент, до 3 лекарствени продукта той ще има право да получи. Подчертавам, каквато е и настоящата практика".

Остава възможността и за издаване на тримесечни рецепти за лекарства по Здравна каса.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: Пациентът няма да се разкарва. По никакъв начин няма да настъпят промени.

Ще отпаднат и спорните текстове за профилактичните прегледи.

Жени Начева - председател на НС на НЗОК, заместник-министър на здравеопазването: "Когато пациент се преглежда по повод на остро състояние и острото състояние позволява - да се направи профилактичен преглед, за да може да се увеличи броят на профилактичните прегледи.

По данни на ЕК: Колко плащаме за здраве в България

По данни на ЕК: Колко плащаме за здраве в България

Европейската комисия публикува здравен профил за България, в който посочва основните слабости в системата на здравеопазването ни за периода 2015-2017...

Лекарският съюз и касата нямат сериозни противоречия по текстовете в рамковия договор за следващата година няма Предвижда се средно 14% увеличение на цените на 250 клинични пътеки.

д-р Иван Маджаров - председател на БЛС: Това, което си поставихме като цел в клиничните пътеки, смятам, че е достатъчно добро. Макар, че нашите предложения бяха доста по-завишени.

Догодина ще има повече пари за направления, изследвания и прегледи при специалисти. Съборът на Лекарския съюз даде мандат на управителния съвет да подпише рамковия договор. Очаква се това да се случи до края на годината.