НОВИНИ

Здравната каса ще преговаря за отстъпки за медикаментите за хепатит C

Здравната каса се връща към законовите процедури след скандала, който предизвика с решението си да избере за лечението на хепатит С само един медикамент - по икономическа, а не медицинска целесъобразност.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:17, 02.02.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още

С днешната смяна на подуправителя на касата стана ясно, че НЗОК ще преговаря за отстъпки с трите фирми производители на медикаменти за хепатит С, които не са взаимозаменяеми и идентични. Лекарите, които заедно с пациентските организации се обявиха срещу старото решение, сега ще могат да изписват и трите медикамента.

Така пациентите няма да са ощетени в достъпа си до лекарства, способни да елиминират 100% вируса на Хепатит С без странични ефекти.

д-р Димитър Петров - подуправител на НЗОК: "По-добре да спазваме лошите закони отколкото да ги нарушаваме. С тези оферти ще се получат някакви сравнително близки цени, които биха позволили болни с определен генотип и с една фаза на заболяването цироза, фиброза и други неща, да могат да се лекуват с някой от трите вида, защото това би запазило избора на лекаря, тъй като те макар и малки, имат известни различия в показанията".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Камелия Нейкова: ЦИК ще изпълни решението на съда за машинното гласуване
Камелия Нейкова: ЦИК ще изпълни решението на съда за машинното гласуване
Ученици от Пловдив протестираха в защита на своя учителка
Ученици от Пловдив протестираха в защита на своя учителка