НОВИНИ

Здравният министър помогна на екип на Спешна помощ

Здравният министър неочаквано е станал част от екип на спешна помощ. Излизайки от министерството вчера следобед Николай Петров вижда линейка, в която лекарски екип оказва помощ на припаднал мъж. Министърът разказа, че лекарят, сестрата и дори шофьорът на линейката се опитвали да спасят пациента. За да може линейката да тръгне, министърът се присъединил към екипа. Въпреки усилията на лекарите от ВМА мъжът е починал.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
18:56, 10.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В 17 часа вчера в Спешна помощ постъпва сигнал за мъж, припаднал пред здравното министерство. Екипът на доктор Миланов е в района и стига на място за 3 минути. Мъжът е в тежко състояние с епилептичен гърч и се налага незабавна реанимация.

д-р Пламен Миланов - лекар в ЦСМП - София: Шофьорът беше вътре при нас във фургона. Той правеше индиректния масаж, аз правех обдишването, колежката правеше манипулациите, необходими при такъв тип патология.

По това време здравният министър имал среща с недоволен пациент. Видял линейката и решил да провери какво се случва.

проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: И тъй като целият екип беше ангажиран. И те не можеха да тръгнат. Аз се намесих да им помогна, поех масажа, за да можем да тръгнем и да се движим към лечебното заведение; Пациентът беше в крайно тежко състояние.
д-р Пламен Миланов - лекар в ЦСМП - София: Реакцията е на един голям лекар. Отдаден изцяло на професията.

Ако не се беше включил да ви помага?

- Щяхме да продължим да се борим докато стане транспортабилен.
проф. Николай Петров - министър на здравеопазването: Няма нищо ново, нищо чудно. Няма сензация тук. Тук просто си свърших работата.

От спешния екип разказват, че нерядко екипите са непълни.

Марияна Маркова - медицинска сестра в ЦСМП-София: Лошото е, че няма персонал и че доста от екипите са без сестри, така да го кажем. И тогава остава само шофьорът с лекаря. И тогава още по-трудна става задачата.

Въпреки че не са длъжни, шофьорите на линейките не отказват помощ, разказват медиците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула
Кирил Домусчиев: Минималната заплата да се определя по формула
Първият частен нумизматичен музей ще отвори врати в Русе
Първият частен нумизматичен музей ще отвори врати в Русе