Разминаване в сумите, отпуснати от правителството за увеличение на заплатите на медицинските сестри. За това предупредиха от БСП. През април е издадено постановление за допълнителни до 50 милиона, а месец по-късно сумата е намалена до 6 милиона лева. За сметка на това от резерва на Здравната каса са разблокирани 50 милиона лева, обясни здравният министър.

През февруари правителството отпусна допълнителни 30 милиона лева за общинските и областните болници. През март медицинските сестри излязоха на протест с искане за по-високи заплати. На 10 април кабинетът реши да даде допълнителни до 50 милиона лева на здравното министерство за финансиране дейности извън задължителното здравно осигуряване с уточнение, че парите ще се използват за повишаване на заплатите в болниците. На 9 май с ново постановление сумата е намалена на 6 милиона лева.

Георги Михайлов - БСП: Думите има 50 милиона лева в системата бяха използвани от управляващите в следващите 2 месеца до и миналия месец септември. Ние искаме ясен отговор от министъра на здравеопазването, ако всичко това е истина, а то е истина, какви са причините за това.
Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Ако ние бяхме дали всички 50 млн. лева, които гласува правителството на Министерството на здравеопазването, то да финансира тези дейности, които ви казах, щяхме да отидем веднага като предоставени средства, като държавна помощ. Това, което се направи като анализ и изчисления, показа, че за да стигнем до този таван, можем да предоставяме само 6 млн. лева.

По думите на Ананиев тези средства можели да използват 147 от общо 360 болници в страната. За да стигне ресурсът до всички болници са разблокирани 50 милиона лева от резерва на Здравната каса.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Тя е независима, но ние заедно работим и то колегиално, решаваме проблемите заедно и не виждам нищо лошо. От самото начало казах, че ще осигурим 86 милиона лева, които са осигурени. Дали е от държавния бюджет или от бюджета на касата - това са публични средства.

Министър Ананиев заяви, че Здравната каса ще завърши годината без дефицит. Той не изключи възможността до края на годината да бъдат отпуснати още средства за заплатите на медицинските специалисти.