НОВИНИ

Нови правила за здравно осигуряване от 1 април

Нови правила за определяне на здравните права могат да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1-ви април. Това става след промени в Закона за здравно осигуряване, които бяха приети в края на миналата година. Кой ще бъде засегнат от промяната и какво съветват от приходната агенция, вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
07:16, 25.03.2016
Чете се за: 00:42 мин.
Още

Промените ще засегнат хората, които са с прекратен трудов договор, но без работодателят да е уведомил приходната агенция за това. Здравните осигуровки на работника обаче са спрени.

Ася Попхристова – директор „Обслужване“ - НАП-Пловдив: Те към момента се водеха със здравни права само на основание сключен трудов договор. Сега задължително трябва да има декларация образец 1, която показва отработените дни, колко процента е осигуряването, на какво се осигурява, за да има здравни права.

Застрашени от отнемане на здравни права са и тези, чиито приходи са по граждански договор или от хонорари и се осигуряват под 420 лева. В тази група попадат много от хората със свободни професии.

Ася Попхристова: Ако той има един договор на 400 лева този месец няма да излезе здравно осигуряване.

Голяма част от хората признават, че все още не са запознати с тези промени. Сред тях е и Любов Черакчиева, която е застрахователен агент и сама внася здравните си осигуровки.

Любов Черакчиева: Аз ги плащам. Ето. Всеки месец плащам на 420 лева и април месец ще плащам разликата, ако е повече заплатата ми.

От Агенцията по приходите препоръчват на хората да следят здравния си статус. И напомнят, че с неплатени осигуровки за 4 месеца се губят здравните права.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите след присъдата на Радован Караджич
Реакциите след присъдата на Радован Караджич
Очаква се постоянен арест за жената, поръчала убийството на брат си
Очаква се постоянен арест за жената, поръчала убийството на брат си