НОВИНИ

Спор за мобилните аптеки

Фармацевтите в аптеките ще могат да предлагат по-евтини генерични лекарства, а лекарите не са задължени да ги предписват - това предвиждат промените в Закона за лекарствата. Те са публикувани за втори път за обществено обсъждане. Въпреки това разногласията между здравното министерство и фармацевтите са твърде големи. Един от препъни камъните между тях е регламентирането на мобилни аптеки за слабо населените места. Репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:07, 29.10.2016
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Нуждите в малки населени места могат да бъдат задоволявани от мобилни аптеки - предвиждат промените в Закона за лекарствата. Но за съюза на фармацевтите това са структури, които ще излязат извън контрол и за втори път се обявиха твърдо против.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Ние ще станем за смях в цяла Европа с тези мобилни аптеки.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Представете си го като микробус камион оборудван с всички нужди на аптека т.е. хладилници нужните отделения за всички видове лекарства, това не е прецедент в света, който през определен период в седмицата в месеца мина през съответното далечно селце ... Толкова е просто и не мога да разбера кой би могъл да има нещо против това.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Не мога да си представя как в бусове може да се возят примерно 10 хил. позиции, които има в една аптека, как могат да се разкарват по трудно достъпни места и отдалечени наркотични лекарствени продукти и нашето контра предложение към това за мобилните аптеки е да направим мото аптеки върху мотори, както разкарват пицата.

Фармацевтите настояват също така националната аптечна карта да бъде задължителна и да има мораториум върху откриването на аптеки, докато не се изработят критерии за това. Те се обявиха и срещу вертикалната зависимост в сектора.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Да се възстанови текста, който е договорен от миналата година с министерството по отношение на ограничаването на свързаността на производители на търговци на едро и аптеки, още повече, че Комисията за защитя на конкуренцията ясно анонсира наличието на картелни структури във фармацевтичния сектор.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: В законопроекта ние сме направили всичко възможно щото максимално да попречим и обективизираме невъзможността за този процес. Но честният отговор е, че тази зависимост не може да бъде прекъсната. Защото ако аз съм собственик на фабрика за лекарства а вие сте собственик на аптека аз със записана заповед мога да прехвърля вашата аптека или моята аптека на вас. Аз нямам да имам връзка с вас но това отново ще е същата вертикална интеграция.

Собствениците на аптеки също имат доста притеснения за замислените промени. Една от тях е забраната търговците на едро да им дават отстъпки. Това според тях ще стане причина лекарствата да поскъпнат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Електронни търгове правят прозрачна търговията с дървесина
Електронни търгове правят прозрачна търговията с дървесина
София е блокирана заради митинг-концерта на Орлов мост
София е блокирана заради митинг-концерта на "Орлов мост"