Фармацевтите в аптеките ще могат да предлагат по-евтини генерични лекарства, а лекарите не са задължени да ги предписват - това предвиждат промените в Закона за лекарствата. Те са публикувани за втори път за обществено обсъждане. Въпреки това разногласията между здравното министерство и фармацевтите са твърде големи. Един от препъни камъните между тях е регламентирането на мобилни аптеки за слабо населените места. Репортаж на Мария Чернева.

Нуждите в малки населени места могат да бъдат задоволявани от мобилни аптеки - предвиждат промените в Закона за лекарствата. Но за съюза на фармацевтите това са структури, които ще излязат извън контрол и за втори път се обявиха твърдо против.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Ние ще станем за смях в цяла Европа с тези мобилни аптеки.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: Представете си го като микробус камион оборудван с всички нужди на аптека т.е. хладилници нужните отделения за всички видове лекарства, това не е прецедент в света, който през определен период в седмицата в месеца мина през съответното далечно селце ... Толкова е просто и не мога да разбера кой би могъл да има нещо против това.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Не мога да си представя как в бусове може да се возят примерно 10 хил. позиции, които има в една аптека, как могат да се разкарват по трудно достъпни места и отдалечени наркотични лекарствени продукти и нашето контра предложение към това за мобилните аптеки е да направим мото аптеки върху мотори, както разкарват пицата.

Фармацевтите настояват също така националната аптечна карта да бъде задължителна и да има мораториум върху откриването на аптеки, докато не се изработят критерии за това. Те се обявиха и срещу вертикалната зависимост в сектора.

Проф. Илко Гетов - председател на Български съюз на фармацевтите: Да се възстанови текста, който е договорен от миналата година с министерството по отношение на ограничаването на свързаността на производители на търговци на едро и аптеки, още повече, че Комисията за защитя на конкуренцията ясно анонсира наличието на картелни структури във фармацевтичния сектор.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: В законопроекта ние сме направили всичко възможно щото максимално да попречим и обективизираме невъзможността за този процес. Но честният отговор е, че тази зависимост не може да бъде прекъсната. Защото ако аз съм собственик на фабрика за лекарства а вие сте собственик на аптека аз със записана заповед мога да прехвърля вашата аптека или моята аптека на вас. Аз нямам да имам връзка с вас но това отново ще е същата вертикална интеграция.

Собствениците на аптеки също имат доста притеснения за замислените промени. Една от тях е забраната търговците на едро да им дават отстъпки. Това според тях ще стане причина лекарствата да поскъпнат.