НОВИНИ

Здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството

В Световния ден на донорството почина 29 годишен пациент, който до последно чакаше спасение чрез белодробна трансплантация. От здравното министерство обясниха, че състоянието му било тежко и не е позволявало извършване на операция, но въпреки това преди дни е било уредено настаняването му в клиника в Италия. Този вид трансплантации все още не се извършват в България, а договорът за тях с клиника във Виена беше прекратен преди година и половина. Това предизвика и протести през пролетта на нуждаещи се от белодробни трансплантации и техните близки. Днес здравното министерство даде извънредна пресконференция за кризата с донорството у нас, която спира и трансплантациите в чужбина.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
19:54, 13.10.2018
Чете се за: 00:55 мин.
Още

В началото на годината над 115 държави се присъединяват към декларация за борба с трафика на органи и т.н трансплантационен туризъм и започват да ограничават достъпа на пациенти от други страни. Опитът да се поднови договора с виенската клиника или да се намери друга засега удря на камък, защото България не е член на донорската мрежа „Евротрансплант“.

Причината - за да бъде в организацията България, трябва да постигне 10 донора на 1 млн. души население, което прави 70, а донорите през миналата година са само 19.

Бойко Пенков - зам.- министър на здравеопазването: Това ни накара да споделим с вас нашите тревоги и да стартираме заедно една национална програма информационна , както и ние наши организационни програми, да реанимираме донорската програма на България, да направим една пътна карта не повече от 6 месеца , когато да можем да извършваме подобен тип трансплантации и в България.
;
д-р Михаил Христов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация: Един много добър вариант, след като имаме застой в отношенията си със страните членки от „Евротрансплант“, следващия логичен вариант е специалисти от чужбина идват и правят трансплантации в България, като по същото време се обучава и наш екип.

Д-р Христов уточни, че вече има договорка с центъра за трансплантации в Хановер и техен специалист ще пристигне у нас в края на този месец за проучване на възможностите за трансплантации тук и за подготовка на български екипи.

Два са лицензираните центрове които ще имат право да извършват белодробни трансплантации - база „Лозенец“ и „Св. ЕкатеринаЧ в София. В момента за трансплантация на бял дроб чакат 16 болни. Техният живот и на още 1094 души, чакащи за други трансплантации зависи от организацията създадена от държавата, но и от всички нас мислещи, че нуждата от донорство не ни засяга.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остава засиленото полицейско присъствие в ромските квартали на Русе
Остава засиленото полицейско присъствие в ромските квартали на Русе
България изпраща нотификация в ЕК за държавна помощ за малки мандри и кланици
България изпраща нотификация в ЕК за държавна помощ за малки мандри и кланици