НОВИНИ

Цялостна диагностика на водите в област Хасково ще има след Великден

Прецизен мониторинг на всички сондажни кладенци за питейна вода в Хасково ще бъде извършен веднага след Великденските празници. Цялостната диагностика на водите в областния град ще позволи да се вземе най-доброто решение за бързо справяне с проблема с повишените показатели "уран" и "алфа активност" в някои от сондажните кладенци.

bnt avatar logo
от БТА
15:55, 15.04.2017
Чете се за: 00:42 мин.
Още
цялостна диагностика водите област хасково великден

Това бе решено на координационна среща в областната администрация в Хасково с участието на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и на заместник-министър Галин Каменов, съобщи пресслужбата на администрацията. Двамата бяха в Хасково днес, за да инспектират как се изпълняват указанията на Междуведомствената комисия от МЗ, МОСВ и МРРБ по ситуацията с временните ограничения за ползване на питейната вода в областния център.

На 18 април ще бъде извършен пълният мониторинг на кладенците и на водата при крайни потребители за наличието на уран. Пробите ще се изследват максимално бързо и ще има резултат за часове, се уточнява в съобщението. Това ще даде възможност за адекватна реакция и възможност за насочване към източници на питейна вода от чисти кладенци. Набелязани са били и мерки за дългосрочно справяне с проблема с лошите показатели на питейната вода. Министерството на здравеопазването е "реагирало светкавично", след като е научило за проблема в Хасково преди дни, е посочил д-р Семерджиев.

Ограничаването на ползването на водата за пиене и готвене е превантивна мярка, въпреки незначителния здравен риск за хората, обясниха от областната управа. Оттам информират още, че населението ще бъде уведомено своевременно за всяка предприета мярка.

В момента 12 водоноски в различни квартали на града осигуряват питейна вода. На здравните и социалните заведения, както и в детските градини и ясли, е доставена бутилирана минерална вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румънската полиция е заловила 47 нелегални мигранти на границата със Сърбия
Румънската полиция е заловила 47 нелегални мигранти на границата със Сърбия
Най-малко 20 са ранени при сблъсък между мигранти в Париж
Най-малко 20 са ранени при сблъсък между мигранти в Париж