НОВИНИ

Здравното министерство иска НЕЛК да се произнася по-бързо

Националната експертна лекарска комисия да се произнася по-бързо по обжалваните решения на ТЕЛК. Идеята е на здравното министерство. Целта е да не се допуска хора с увреждания да губят социални права, докато чакат решение от НЕЛК.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
08:24, 14.07.2019
Чете се за: 00:56 мин.
Още

Според сега действащото законодателство срокът, в който НЕЛК трябва да се произнесе по обжалвано решение на ТЕЛК е 3 месеца. На практика обаче той не се спазва. При омбудсмана Мая Манолова всяка година постъпват десетки жалби от хора с увреждания.

д-р Стефан Попвасилев - експерт в администрацията на националния омбудсман: "Ежегодно омбудсманът отправя препоръки в годините доклади да му се намери решение. Тъй като забавянето категорично нарушава права на гражданите. Но и до момента окончателно решение на този проблем няма.

Имало случаи, в които се налага хората да чакат с години решение на НЕЛК.

Колко е най-голямото забавяне?

д-р Стефан Попвасилев - експерт в администрацията на националния омбудсман: 2020-та, но вече да кажем минават и в следващата година.

А докато чакат хора с увреждания, губят социални права.

д-р Стефан Попвасилев - експерт в администрацията на националния омбудсман: НЕЛК обясняват това, което сигурно е така, че обжалванията са много, а капацитетът им е недостатъчен.

В НЕЛК работят 5 специализирани състава от общо 32-ма лекари. Обжалваните решения на ТЕЛК са се увеличили значително в сравнение с първото полугодие на 2018 г. Чакащите произнасяне са около 850. От здравното министерство предлагат срокът за произнасяне на НЕЛК по обжалвани решения на ТЕЛК да бъде намален на 1 месец.

Мария Петрова - адвокат по медицинско право: Добре би било този срок и практически да бъде спазван. Но моята практика като адвокат, в частност специалист по медицинско право, показва, че голяма част от тези решения не се вземат дори и в сегашните срокове, които са значително по-дълги.

Очаква се общественото обсъждане на идеята на здравното министерство да започне през следващата седмица. А в началото на месеца правителството реши, че в НЕЛК ще работят повече хора, за да бъде достатъчно ефективна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Редовна линия през лятото свързва Банско и хижа Вихрен
Редовна линия през лятото свързва Банско и хижа "Вихрен"
Манхатън остана без ток за няколко часа
Манхатън остана без ток за няколко часа