Здравното министерство изтегля предложенията за промени в наредбата за ТЕЛК-овете. Това съобщи на извънреден брифинг министър Кирил Ананиев преди час. Той обясни, че до решението се е стигнало след среща с премиера Борисов и министрите Горанов, Дончев и Петков. Причина за изтеглянето на промените е реакцията на организациите на хората с увреждания, които планират за утре голям протест.

Вижте прякото включване на Карина Караньотова.

Хората с увреждания поставят исканията си за справедливост за експертизи

Хората с увреждания поставят исканията си за справедливост за експертизи

Ден преди предвидения за 11 април Национален протест хората с увреждания отново ще поставят исканията си за справедливост при изготвянето на медицинск...

Въпреки оттеглената проектонаредба, протест ще има. Според здравния министър Кирил Ананиев промените в наредбата са предложени от медицинската гилдия. Целта не е да се ощетяват правата на хората с увреждания, а да се завиши контролът и да се създадат по-добри условия за достъп. След реакцията на организациите, министерството на здравеопазването предложи утре те да се срещнат, но заради планирания протест срещата на организациите и на министерството в петък.

Наредбата няма да бъде внесена до постигане на пълно единодушие. Едно от предложенията, което не срещна одобрението на организациите, беше това, че хората с повече от едно заболявания, да натрупват получените проценти и ТЕЛК да се издава само за едно заболяване. т.е. да не може да се натрупват. Това предизвика негативни реакции.

Другото предложение е, че се предвиждаше да има и втора освен лекарската комисия, която да изготвя експертиза за работоспособността. Социалният министър Бисер Петков каза, че това предложение няма за цел да отнема инвалидни пенсии.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Когато един човек има много тежко заболяване - например: силна форма на захарен дибает придружена с проблеми в зрението или да речем с ампутиране на крак или друг крайник. Този човек може да получи по-малка пенсия по сега действащата медицинска експертиза, отколкото друг човек, който има N на брой увреждания с много ниска степен на заболявания. А той може да събере толкова точки, че да получи много по-голяма инвалидна пенсия от този, който има тежки увреждания. За това ви казвам,че нашата идея е да въведем справедливост.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Въвеждането на експертизата на работоспособността няма за цел да лиши хората с увреждания от придобити права, да отнема инвалидни пенсии. И считам, че с този аргумент за утрешния протест в някаква степен се спекулира, защото това не е било цел на концепцията.

Социалният министър отговори и на протестната нота, която беше внесена преди месец и уточни, че лице, което може да работи и което отговаря на условията за получаване на пенсия за инвалидност, няма да бъде лишено от възможността да я получава.

Социалният министър Бисер Петков: Няма да се отнемат инвалидни пенсии

Социалният министър Бисер Петков: Няма да се отнемат инвалидни пенсии

Социалният министър Бисер Петков заявява, че въвеждането на системата за експертиза на работоспособността има за цел да подобри условията за реализаци...