Войната е разрушила всичко. Не само сградите са превърнати в руини. Кървавите сражения са заличили напълно "душата" на Сирия - онази смесица от ухания на подправки и етерични масла, в която се събираше вековната история на страната.

Завладяна от носталгия, една сирийка в Париж реши да възстанови ароматите на родината си.

Сара Наим, творец: Знаете ли - започнах да превръща родината си във фетиш, защото за мен тя вече не е достъпна.

На изложение в Дубай Сара представи "Строящите се блокове" - арт инсталация от сапуните "Алепо", които са един от символите на Сирия. Правят се от почти 3 хилядолетия. Смятани са за еликсир. Производството им е трудно и бавно. Изработват се от зехтин, лаврово масло и сода. Но е необходима поне една година, през която сапуните да "отлежат" както трябва.

Сара Наим, творец: Сапуните всъщност са от турския град Антакия, който се намира на около 100 километра от Алепо. Защото старата фабрика в Алепо, в която от 6 поколения правеха сапуните, е разрушена. Да, това не е истинският аромат на Сирия, защото маслините не са сирийски. Но поне напомня.

Сара добре помни уханието на жасмин от градината на баба ѝ. Мирис, който навява спомени за безгрижното ѝ детство. Но вече е останал само споменът. Къщата е разрушена.

Сара Наим: Това е метафора. Това са моите мисли, в които се потапям.

Спомени, които Сара се надява да възстанови, така че ароматът на Сирия да възкръсне - със своята пищност и ухания.