През ръцете му са минали тонове отпадъци. Артур Бордало - португалецът, който умело превръща ненужните предмети в изкуство. С творбите си той не търси съвършенство, а провокация. Артистична плесница към бездушното консумиране. Последните му творби са посветени на животните - изчезващи видове. Сътворени са от предмети, които ги убиват.

Артур Бордало, уличен творец: Не, идеята ми не е да създавам красиви предмети от отпадъци. А да накарам хората да спрат и да погледнат какво оставят зад себе си. С нашите навици ние унищожаваме света. Животните може би най-добре пресъздават природата, а те са и най-близки като създания до хората.

Отпадъците за едни са съкровище, за други - боклук, убеден е португалецът. За това е избрал да работи с тях. За творбите си той използва главно пластмаса - основният убиец на природата.

Артур Бордало: Какво да правим с предметите, които не могат да бъдат използвани отново ли? Например, в нашето студио не изхвърляме нищо. Дори предмети, които мислим, че никога няма да ни потрябват. След две години се появява някой проект и те се оказват перфектни за него. Знаете ли, всеки предмет може да има втори живот. Или поне да бъде рециклиран.

Стените на изложбените зали отдавна са отеснели за Артур Бордало. Казва, че винаги е предпочитал улицата, защото го зарежда

Артур Бордало: Една от най-интересните причини да се работи на улицата, това е нека го нарека - общественото пространство. Да, защото това е пространство, в което ти можеш да общуваш с огромен брой хора. А не е необходимо хората да идват в галерии, на изложби, музеи, за да се насладят на изкуството. Уличното изкуство е като реклама, която хората трябва да консумират. На улицата мога да споделя моите идеи, убеждения - всичко, което ме вълнува.

Симбиоза, която Бордало е постигнал с уличното пространство и която превръща работите му в изкуство, а него - в един от най-известните улични творци в света.