Видът им не е особено привлекателен. Но пък тези малки морски организми, могат да се окажат решаващи в борбата със замърсяването на океаните. Асцидиите, срещат се по целия свят. Най-често в плитчините, където солеността на водата не надхвърля 25 процента. Обикновено се прикрепват към кораб или скала и остават там през целия си живот.


Гал Веред, научен работник от университета в Тел Авив: Асцидиите са очарователни организми. Да, те остават на едно място през целия си живот и филтрират водата. Те са като филтрираща помпа.

На пръв поглед няма нищо притеснително. Изхвърлената от асцидиите вода изглежда чиста. Но лабораторните изследвания показват, че тя е наситена с малки пластмасови частици.

Професор Ноа Шенкар, зоолог: Това е свръхдобра филтрираща система, чрез която "поглъщат" миниатюрните частици. Могат да се използват на различни места, в различни географски райони. А що се отнася до еволюцията, има още един важен факт. Между тези организми и хората има връзка. Да, може да не си приличаме, но имаме подобни системи.

Израелските учени се надяват наблюденията им над асцидиите да им помогнат да разберат как хората и морските обитатели могат да се преборят с настъплението на пластмасовите отпадъци и раздробяването им до "пластмасова супа", което е особено опасно за хранителните вериги.

Гал Веред, студент в Тел Авив: Най-успешната характеристика на пластмасата е, че този материал не може да изчезне. Той може да съществува вечно. Да, ние хората създадохме материал, който може да съществува стотици, дори хиляди години, а го използваме в предмети за еднократна употреба. Това е огромен парадокс.

Дали трайният полимер ще създава още проблеми или ще се окаже част от решението за по-ефективна употреба и по-чиста околна среда - това зависи от предложенията на учените и производителите. Но и от изискванията на потребителите.