Да се потопиш в атмосферата на Делхи, Пекин, Сао Пауло и Лондон. Буквално. Не става въпрос за туристическо преживяване, а за вдишване на замърсения въздух на градовете. Провокативен проект на британския творец Майкъл Пински. Убеден е, че замърсяването на въздуха е преодолим проблем, но за да бъде решен, хората трябва да осъзнаят заплахата от него.

¤W2 167 ]] C2.5 J 0 v1.0 CLIP src="1" in="778" nat="2" nat2="-1" off="0" out="1002" position="1002" vid="1" CLIP src="3" in="75" off="0" out="271" position="0" vo="1" [[

{M}

Майкъл Пински: Това са проблеми, свързани с ежедневието на хората. Ясно е, че подходът „мечка върху топящ се ледник" нямa да промени навиците на хората.

За това Майкъл Пински решил да предложи вдишване на въздух от едни от най-замърсените градове в света. Атмосферната реалност на Делхи, Пекин, Сао Пауло и Лондон е пресъздадена в специално изградени куполи. Провокативната инсталация се намира в британската столица.

О, да разликата във въздуха се усеща. Проектът е много въздействащ и със сигурност ще промени мисленето на много хора.

Средно с четири години живеят по-малко хората от Делхи заради мръсния въздух. В Лондон вредни емисии скъсяват живота на хората с около 16 месеца.

При изграждането на лондонския купол, ние се фокусирахме изцяло върху дизеловите вредни емисии, защото те са главния замърсител в града.

Задушлив мирис от стари автомобили или пък въздух, който може да ви разплаче. Такива усещания предлага на посетителите британският творец.

В купола „Въздухът на Сао Пауло" се усеща разликата с другите градове, защото в Сао Пауло използват много етанол. Въздухът, обаче, е наситен с много озон. В началото може да се почувствате добре, но хора с чувствителни очи, бързо ще усетят раздразнение.

Разходката в куполите на Пински завършва с глътка свеж въздух. Това е най-здравословното място в Лондон, шегува се британският творец. Последният купол е пълен с кристално чист въздух , подобен на състава от норвежкия остров Таутра.