Малка, маневрена и добре пасваща към заобикалящата я среда. Звучи като перфектната кола за големите градове! И вероятно е така. Защото този миниатюрен електромобил от Израел решава до голяма степен проблема с намирането на достатъчно място за паркиране в големите градове. Когато пространството не е достатъчно, автомобилът се "свива" до желаните размери.

Асаф Формоза, директор на автомобилна компания: Губим толкова ценно време в уличния трафик, в търсене на място за паркиране. От тези преживявания ни хрумна идеята за кола, която да осигурява безопасно пътуване, да е маневрена и да се паркира като мотопед.

Да, точно така - като мотопед. За да придобие колата умален вид, е необходимо само да бъде натиснат бутон, който прибира гумите.

Асаф Формоза, директор на автомобилна компания: Смаляването става за секунда. В тази позиция електромобилът може да се управлява, но с по-ограничена скорост. Той пак е маневрен и може да се паркира навсякъде, като мотоциклет.

В разпънат вариант колата е широка 2 метра и 30 сантиметра. Конструирана е така, че да се свие с цял един метър.

Асаф Формоза, директор на автомобилна компания: Тъй като колата е много лека, батерията е малка. Но тя може да се зарежда вкъщи от обикновен контакт или на бърз заряд от станциите за зареждане на електромобили.

Малкият електромобил може да развие скорост до 90 км в час, като едно зареждане му осигурява пробег около 180 км.

Асаф Формоза, директор на автомобилна компания: С пет евро зареждате за 180 км - това е бъдещето на градския транспорт.

Проект, който попълва пъзела от добри решения за справяне с трафика в големите градове. Защото в бъдещето, чертано от урбанистите, все по-често се споменава за размерите на превозните средства. Всъщност няма нужда да сте големи визионери, за да прозрете, че е все по-безсмислено да се задвижва тон и половина желязо, само за придвижването на един човек по градските улици.