Да вземеш Менделеевата таблица и дръзко да се разходиш по нея. Да пречистиш въздуха и от смога да получиш красиво бижу. Не е фантастика, а сбъдната мечта за холандеца Даан Розегаарде.

Пекин той издигна 7-метрова кула, която действа като гигантска прахосмукачка, задействана от енергия, получена от слънцето. Тя се състои от 45 сребърни пластини, които улавят повече от 75% от частиците смог с диаметър от 2,5 микрона до 10 микрона. В кулата има инсталация, която пречиства въздуха. След като погълне смог, металната инсталация изпуска чист, свеж въздух.

ДААН РОЗЕГААРДЕ
Кулата е само част от проекта за чист въздух. Другата част е за бижута от мръсен въздух. Те ангажират хората в Китай, правят ги част от решението, а не само част от проблема. Това им допада.

Кулата на Розегаарде може да пречиства по 30 хиляди кубични метра на час. Натрупаните частици смог се компресират и от тях Даан Розегаарде създава бижута – засега пръстени и ръкавели, но има поръчки за обици и гривни.

УАН АЙЛИ
Тази кула е важна за Пекин, особено за децата.

Кулата, холандецът нарича „храм на чистия въздух”. Той планира да постави такива съоръжения и в други китайски градове. Те ще бъдат инсталирани предимно в паркове и край детски площадки, за да се създадат „малки оазиси с чист въздух”.

ЮН ЙОН
Това е много хубаво съоръжение, което наистина кара хората да се замислят за замърсяването. Аз съм от Южна Корея, ние също имаме проблеми със замърсяването, но хората не мислят достатъчно за това. А тази кула би ги накарала да се замислят.

Дали кулата на Даан Розегаарде ще пречисти въздуха в Китай? Едва ли, но холандецът доказа, че решения винаги има. А понякога те придобиват и красиви форми - като бижутата от смог. В крайна сметка въглеродът придобива какви ли не форми.