НОВИНИ

"Зелена светлина": Български електрически планински велосипед

Когато планината е наблизо, но няма време за дълъг преход, когато краката се уморяват, а очите искат още и още от хубостите на природата, тогава на помощ идва електрическият планински велосипед. Идеята за красиво и надеждно колело с мощен електрически двигател от пет години не дава мира на Калин Кокошаров и на няколко негови съмишленици.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
08:21, 17.05.2019
7110
Чете се за: 01:06 мин.
Още

Напрегнати дни, безсънни нощи, проучване на чуждите постижения, изпробване, корекции, още тестове и... ето ги резултатите. Чудесен велосипед, нашенска разработка за преоткриване на планинските пространства.

Калин Кокошаров: Успяхме да постигнем колело, базирано като за даунхил с предно и задно меко окачване и с качествени спирачки, което може както да се спуска надолу по сипеите, така и да се качва нагоре с необходимата скорост.

Това, че батерията помага, не значи, че и велосипедистът не влага енергия в прехода.

Калин Кокошаров: За хората, които обичаме да спортуваме, това е начин пак да спортуваш, да отделяш същото количество енергия, да се зареждаш с адреналин, но да минаваш три или четири пъти повече разстояние за три или четири пъти по-кратко време.

При това - безшумно, без вредни емисии и с широка усмивка зад маската на каската, или най-малкото - с предоволно изражение, стимулирано от високата проходимост. Колко, обаче, трае електрическата помощ?

Калин Кокошаров: Заложихме максималният ни пробег да бъде около 100 километра, като за по-бюджетните колела стигаме 50-60 километра офроуд с минимално подпомагане. Ако засилим повече с крака да подпомагаме и караме по равни терени, пробегът може да стане и над 100 километра.

Новите технологии помагат енергията при спускане да се връща обратно в батерията. Самото зареждане от мрежата отнема между два и пет часа в зависимост от модела. Рамката на велосипеда, с която създателите му се гордеят много и има защо, позволява разполагане и настройка на електрически пакет в зависимост от начина на каране и целите на колоездача. Същото е и с окачването - то покрива изискванията в широка гама - от аматьорски до професионални. Нашенският планински електрически велосипед чупи и представите за разходи.

Калин Кокошаров: За един пробег от 100 километра при смесен режим на зареждане, дневен или нощен, токът е около 30-40 стотинки.

При тези показатели превозът на колелото с кола до подходящо място се обезсмисля. А велосипедът осмисля нов тип забавно и щадящо общуване с природата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криминалистът Ботьо Ботев коментира пропуските в издирването на Стоян Зайков
Криминалистът Ботьо Ботев коментира пропуските в издирването на Стоян Зайков
След отложеното въвеждане на тол системата - мнението на бизнеса
След отложеното въвеждане на тол системата - мнението на бизнеса