Как изглежда сметището на Земята? Ето така - това е Боклученият остров. Разбира се, че не е дело на природата. Но е станал част от нея. Следвайки горчивата ирония на съдбата, плаващото сметище се е образувало в един от най-живописните райони на нашата планета - край карибския остров Роатан.

Място, което доскоро беше сравнявано със земен рай. Сега в района повърхността на водата е осеяна с плаващи бутилки, вилици, лъжици, найлонови пликове... Тонове отпадъци, които завземат все по-големи пространства от океана.

Шокиращите кадри са заснети от Каролина Пауър - фотограф от остров Роатан. Решила да направи филм, за да покаже на хората, какво се случва с отпадъците, които изхвърлят безразборно.

Много от боклуците „пътуват" до Роатан стотици километри, носени от теченията. Според учените там има отпадъци дори от Централна Гватемала. Озовали се в океана, носени от вътрешни реки. После се разпадат - мъчително бавно. Времето и водата ги раздробяват на малки частици, които се превръщат в храна за рибите.

Според изчисленията на учените, океаните вече са пълни с около 51 трилиона пластмасови частици. 500 пъти повече, отколкото са звездите в галактиката.

Не, Боклученият остров не е само проблем на хората от Роатан. Това е проблем на всички, обяснява Каролина. Надява се, хората да осъзнаят, че ако не променят някои от навиците, след няколко години в океана ще има повече отпадъци, отколкото риба. И тогава пластмасата ще се превърне в пагубна част от хранителната верига.