Вдъхновява го водата. И то в най-студената ѝ форма. Когато молекулите се подредят в ледени кристали. Терие Исунгсет - търсачът на звуци. Норвежки музикант, който не се бои от минусовите температури и предпочита да твори сред вледеняващи пейзажи. Там той успява не са само да улови звуците на леда, но и да ги превърне в музика.

ТЕРИЕ ИСУНГСЕТ

Винаги съм обичал леда. Още от първия път, когато го видях, за мен той е невероятно красив. Да, красив е на външен вид и е с красив звук. Това е страст, тя не може да изчезне.

Страст, която превърнала Терие в добър познавач на леда. Но не от всеки лед става инструмент. Ако водата е замърсена, ако в молекулите има химикали, тогава звукът е ужасен, признава музикантът.

ТЕРИЕ ИСУНГСЕТ

Защо правя музика от лед ли? Знаете ли, това е част от нещо по-голямо. Не е свързано с мен, с моя проект или пък с моето его. А заради самия лед и водата. Човешкото тяло е изградено, съдържа вода. От друга страна имаме проблема с недостига на вода, както и топенето на ледниците, климатичните промени, които влияят на водата.

Къде е най-добрият лед в Европа? В Северна Швеция. И то ледът, който се е формирал през 2003-та година. Той е чист, плътен и изключително прозрачен.

ТЕРИЕ ИСУНГСЕТ

С инструментите трябва да се отнасяш много внимателно, нежно. Ако натиснеш малко повече или пък удариш малко по-силно, веднага се чупят. Всичко трябва да се прави с лекота.

Красота и преходност - това е кодираното послание на леда. Терие успя да го разгдае и да го пресъздаде в музика. Красиво и преходно е и неговото изкуство. Но краткият живот на инструментите му не го притеснява. Той продължава да търси перфектния звук. И знае, че идеалното му трептене е скрито в някой леден къс.