Те са устояли на времето. Съхранили са се с векове, опазвайки тайните на архитектите. Швейцарски учени решиха да срещнат миналото и бъдещето, за да разгадаят техниките на старите майстори. Чрез 3d-технологиите те се надяват да успеят да възстановят готическия стил в архитектурата.

арх. ФИЛИП БЛОК
Това е само пясък, размесен със слепващо вещество. Това е много лек материал Ето, ако вземете това парче, спокойно може да го счупите с ръце. Но ако го поставите в определена конструкция, следвайки алгоритмите, които ние разработваме, то тогава може да се получи повърхност, върху която да стъпвате. И тя ще бъде 70 процента по-лека от познаните ни подови настилки. Защо тогава да правим сградите 70 процента по-тежки? Това може да напревено с красива геометрия.


Да, геометрията наистина може да е красива, стига да успееш да я разгадаеш и използваш правилно. С нейна помощ сградите могат да се превърнат в солидни произведения на изкуството, убедени са швейцарците.

арх. ФИЛИП БЛОК
Как може да бъде постигната добра фора и стабилност като се използват леки материали? Чрез геометрия - начин, който сме забравили. А добрите майстори са занели как да го направят, иначе нямаше готическите катедрали да издържат 500 години. Ето това ни вдъхнови. И благодарение на новите технолии, чрез дигитални методи, ние можем да възродим използването на геометрията в строителството.


За строежа швейцарците използват пясък. „Строят" с 3d принтер, елементите са с дебелина няколко сантиметра, но са преплетени по специален начин, който придава на конструкцията здравина.

арх. ФИЛИП БЛОК
Фактът, че готическите катедрали са издържали на времето, не ни учудва, но днес, като инженери ние не можем да покажем как това може да бъде постигнато. Как може сградите да останат толкова дълго време стабилни? Това, което искаме, е да е съживим тези знания. Искаме да разберем миналото, за да строим по-добре в бъдеще.


Резултатът е лека, но стабилна констуркция, която е няколко пъти по-тънка от използваните в съвременното строителство.
Засега нещата се случват в лабораторни условия. Следващото предизвикателство пред швейцарците е да построят реална сграда от пясък, с помощта на 3d принтер.