E, тя може да си го позволи. Да сложи каквото пожелае на главата си или пък да се облече в странни дрехи. Дебра Рапопорт - неподправената ентусиастка, която от 50 години създава модни аксесоари от ненужни предмети. Неизчезващото ѝ вдъхновение се отблагодарява с признанието на нейните клиенти, които доволно плащат за произведенията ѝ стотици долари.

Дебра Рапопорт: От една ролка хартиени кърпи мога да направя 10 шапки. Правят се по същия начин, както платнените.

Не помни кога е намерила вдъхновение в ненужните предмети. Казва, че детското усещане за света никога не е я напуснало.

Обличам се, откакто съм 3-годишна, тогава за мен всичко можеше да се превърне в шапка. Слагах на главата си хартиени чанти или пък лампиони.

Дебра влиза смело в изкуството още през 60-те години. Отдавна големите световни музеи излагат произведенията ѝ, а престижни университети я канят да преподава и да изнася лекции за рециклирането.

Сякаш ненужните предмети ми говорят. Те просто нахлуват в живота ми и стават част от него... Очите ми постоянно са отворени за такива вещи. Хората често ме питат: „Как видя това?". А аз им отговарям - то просто си стоеше там.

Превърнала се е в „нещотърсачка". Определение, което ѝ доставя удоволствие. Обича да се облича екстравагантно, да слага странни шапки, за да провокира хората. Обича да се държи така и заради усмивките, които винаги успява да изтръгне дори от най-навъсените лица.

Не е нужно да се обличате като мен. Носете това, което ви доставя удоволствие. Заиграйте се с това усещане. Отдайте му се.

Като в детската игра, в която ненужният предмет може да преобрази всеки в желан от него образ. И да го превърне дори в принц или пък принцеса.