Екстравагантна услуга в градската джунгла. Не става въпрос за пакетирани и складирани подправки, а за оранжерия за най-редките, скъпи, благоуханни и вкусни билки. Онези растения, които карат небцето да трепти от удоволствие и превръщат ястията в кулинарни бижута.

РОБЪРТ ЛЕНГ, създател на вертикалната ферма: Това е вертикална ферма в центъра на Манхатън. Тук се отглеждат всякакви редки билки, подправки и ядливи цветя, които продаваме на най-добрите готвачи в Ню Йорк.

Ароматни растения, които се отглеждат в оранжерия, на подземен етаж в бизнес сграда.

РОБЪРТ ЛЕНГ, създател на вертикалната ферма: С LED осветление ние осигуряваме перфектна светлина за растенията през цялата година. Хубавото е, че пространството се използва максимално ефективно. Ето, в тази малка стая, например, се отглеждат растения, които ако бяха на открито, щяха да заемат цяло поле.

За да се запазят свойствата им, доставката трябва да е бърза. Почти светкавична. С предизвикателството се справят куриери-велосипедисти.

УИЛСОН ГИБОНС, управител на вертикалната ферма: Преглеждаме растенията и за най-минатюрните несъвършенства. Аз съм този, който ще се изправи пред майсторите-готвачи, а те са много взискателни. За това трябва да сме сигурни, че ще получат това, което са поискали. Знаете ли, ако има някой, който не се опасява да казва, че не е доволен, това е майстор-готвач.

Растенията се отглеждат без химикали и пестициди. За опрашването се използват насекоми, а вредителите се прогонват с калинки и оси. За наторяване се използват само естествени торове. Недостатъци трудно могат да бъдат откриват, дори минаютюрни.

ЮНДЖИ ЛИ, майстор-готвач: Във всяко ястие трябва да има прецизност и перфектност. Необходими са ни растения в определен размер, цвят, дължина. И каквото поръчаме, винаги ни го доставят.

При това съвсем навреме. Защото велосипедите за доставки не признават задръстванията.