Не. Не са просто образувания, изровени от вятъра и валежите в песъчливите скали. Тук се е случило нещо съвсем друго. Не са намесени извънземни. Но не е и дело на човешка ръка. И въпреки това е огромен древен комплекс. Дело на добре организирани живи същества. Термити.

Комплексът, по който те са работили неуморно, се намира в пустинния бразилски район Катанга. Той е на възраст около 4000 години и включва над 200 милиона могили. Те пък са разположени на територия от 230 000 квадратни километра и, съвсем разбираемо, се забелязват чак от Космоса.

Американският ботаник Рой Финч вероятно е най-добрия познавач на уникалната структура, изградена методично от упоритите термити, тайно и някак встрани от големите човешки постижения.

Рой Финч, ботаник: Като се замислите, тук става въпрос за времена, когато са били строени пирамидите. Когато римляните са градили колони и пътища, термитите са изграждали тези могили.

Рой Финч е открил комплекса преди няколко години, но проучването му беше публикувано едва преди броени дни.

Рой Фънч - ботаник: Това е най-великата конструкция, изградена от живи същества, с изключение на хората. Била е скрита от нас в продължение на хиляди години и съвсем наскоро разбрахме за нея. Като храм на Маите е - бил е тук през цялото време, без никой да подозира, че съществува.

Растителността постепенно отстъпвала пред разрастването на пустинните райони. И накрая очертанията на империята на термитите станали ясно различими. Видът термити, създал могилите, все още се среща в района. Но комплексът е изоставен отдавна.

Рой Фънч - ботаник: Термитите не обитават могилите. Всички насипи, които виждате, представляват изхвърлената пръст от копаенето на насекомите под земята. Скенерите показват, че вътрешната архитектура е проста - само един тунел, който свършва на върха на могилата.

Материалът, от който са изградени могилите, дълго време е играл роля и в местното строителство. Това на хората. Те използват изкопаната пръст, за да издигат стените на къщите си.

Термитите определено не се славят масово като архитекти и строители. Познати са повече като опустошители на дървен материал и същинска напаст за къщите на хората. Районът на Катанга, обаче, ги разкрива в нова светлина - като умели инженери с древна история. Изградените от тях могили продължават да крият загадки. Основните две от тях са: защо няма активни колонии под комплекса и кое е накарало насекомите да изградят цялата структура по толкова симетричен начин.