Новите технологии се развиват толкова бързо, че са в състояние да променят възприемането за едно и също понятие от негативно до напълно позитивно. Ето например думата „дрон". Тя стартира от военната сфера, в която мишените бяха най-често хора, ликвидирани от безпилотни и бездушни летателни опарати. После дроновете преминаха през сферата на шпионажа в безшумния си, електрически вариант.

Напоследък, обаче, дроновете намират все повече приложения в полза на хората - за доставки на лекарства, за светкавичен достъп до откъснати от бедствия райони, за залесяване на огромни пространства, за преоткриване на природните красоти... Това лято хитът по френските плажове са дроновете-спасители. Разработваният години наред модел вече може да се присъедини на практика към екипите, които се грижат за безопасността на летовниците.

Дронът е с надеждна навигация. Много е стабилен, дори и при вятър със скорост 50 километра в час. Самият дрон развива над 55 километра в час. Издига се по 10 метра в секунда и може да носи тегло до 3 килограма и 900 грама. Зарядът на батерията му позволява престой във въздуха от 15 до 25 минути. Напълно достатъчно, за да изпълнява мисията си в крайбрежни води. Основната му функция е да скъси значително времето за оказване на помощ на хора в беда сред вълните. Камерата на дрона е с висока разделителна способност и може да анализира всяка рискова ситуация в морската зона край плажа. При правилно насочване той може да достигне до човек в беда в рамките на трийсетина секунди и да спусне спасителен надуваем уред с маяк буквално на една ръка рзстояние до него.


Максимално бързата помощ може да спаси човешки живот в първите секунди. Нататък операцията протича по стандартната процедура. За около минута и половина моторницата или джетът пристигат до бедстващия човек и лесно го откриват, благодарение на яркия цвят и маяка на надувния уред. Дронът продължава да следи мястото и евентуално да помага при насочването на екипите. След което безшумно се оттегля, за да зареди батериите си за следващата мисия. И все пак това, че спасителите имат още един надежден помощник, не бива да кара летовниците да се надценяват.