Дървото претърпява какви ли не трансформации докато се развива. От тънко клонче то се превръща в гъвкав ствол, заяква, обвива се в кора... От незапомнени времена дървото служи на хората. Те го превръщат в топлина, в греди, в хартия, в плоскости и в какво ли още не. Могат ли, обаче, да го превърнат в „супер дърво“? Могат. Или поне някои твърдят, че са успели.

Изследователи от университета в Мериленд обявиха, че са създали дървен материал, който не отстъпва по здравина на някои титаниеви сплави. Учените са разработили процес, който увеличава драстично плътността на дървото. В резултат то става 10 пъти по-устойчиво от първоначалния си вид. Супер дървото притежава якостта на стоманата, но е шест пъти по-леко от нея.

Тези качества се случват след изваряване на материала в натриев хидроксид и натриев сулфит. Във втората част от процеса дървесината се изпича и минава през преса, като резултатът е промяна на клетъчно ниво и образуване на здрави нановлакна. За рязането на получения материал е необходима десет пъти повече енергия, разказват изследователите от университета в Мериленд. Хубавото е, че оформянето на детайлите и плоскостите може да се направи преди обработката, напомнят те.

Иначе приложенията на супер дървото наистина отварят пред него огромни възможности за качествена проява. То би било достоен заместител на стоманата в коли, самолети и сгради. А може да реши и много от проблемите с устойчивото управление на горите и изсичането на вековни дървета чрез обработка на слабата дървесина от бързорастящи иглолистни видове, които ще вършат същата, ако не и по-добра работа.