Еко кожа!? Да, за производството й не се убиват животни, но пък самият процес на изработка е доста замърсяващ. За създаването на един квадратен метър се използват поне два килограма токсични материали.

Група естонски предприемачи и учени решиха да внесат нов смисъл в понятието "екологична кожа". След упорити проучвания и опити се появил матерал със свойствата на кожа. Но... изработен от животински остатъци. Да, звучи отблъскващо, но безотпадните технологии често изискват някой да се поизцапа.

Март-Ерик Мартенс, технолог: Не е проблем, че използваме съставки от животински произход, защото това са отпадъци. Алтернативата е те да бъдат изгорени, а това не е устойчив подход. Това, което ние можем да направим, е да да дадем на отпадъците нов живот.

Подходи от този тип могат да придадат на модната индустрия много по-устойчив оттенък.

Март-Ерик Мартенс, технолог: Проблемът с кожната индустрия е, че 95% от кожените изделия са изработени чрез хромирано дъбене. Това я превръща във втората най-замърсяваща индустрия в света. За това ние искахме да произведем екологичен кожен материал.

Съставката, която преобръща неприятната статистика в полза на по-чистото производство, е желатинът.

Март-Ерик Мартенс, технолог: Кожата е направена от колаген, а нашият материал - от желатин. Когато се разпадне колагеновата молекула, се получава желатин.

Предприемчивите естонци още работят за подобряване свойствата на кожата. Едно от големите предизвикателства, пред които са изправени, е трайността на новия материал.

Решения за справяне с трудността се търсят. Но и подобренията не закъсняват. Те превръщат екологичната кожа във все по-надеждна материя за изработката на облекла и аксесоари.