Неподходяща среда за придвижване на инвалидни колички? Стълбища без рампа? Неравни тротоари? Пресечен терен сред природата? Електрическото придвижване плюс уникална система за баланс могат да преодолеят всички тези препятствия. И още много.

Електрическа инвалидна количка или, нека си го кажем - всъдеход. Оформен е в Калининград от бившия руски пилот Роман Аранин. След инцидент с жестоко падане, гръбнакът му претърпял силно увреждане. Но Аранин отказал да приеме мисълта, че жизненото му пространство ще се ограничи до четири стени и кратки, трудни излизания на открито. Пилотът решил, че съдбата просто го изправя пред нов период от живота му. И създал малка компания за поправка и производство на нов тип превозни средства за инвалиди.

Роман Аранин: Историята започна с инвалидна количка, направена от моя инженер. Тя е с уникален жироскоп. Количката се превърна в най-добре продаваният ни продукт.

Тя си има батерия, удобно управление, мощност и конструкция, които ѝ позволяват да се катери под ъгъл от 40 градуса и да изкачва стълби под ъгъл 35 градуса. Да не говорим за малките бягства по плажовете или в гората. По-добре да говорим за работилницата на Аранин.

Роман Аранин: В началото това беше работилница за поправка на инвалидни колички. В Калининград няма подобни услуги, затова решихме да започнем с това. Сега, почти на същата площ се опитваме да създадем производство. Тук работят 28 души. Осем от тях са в колички.

Малката компанията се разраства. А интересът към новия ѝ продукт е толкова голям, че собственикът започва изграждане на фабрика.