Електрически дизайн осмисля красиво и ефективно градския пейзаж на Лондон.

По улиците на британската столица са монтирани малки заряди станции, които вероятно ще променят развитието на електромобилността. Или поне ще направят зареждането на електрическите коли по-достъпно и по-евтино.

Пол Ейърс, директор на мрежа за зарядни станции: Правителството вече обяви, че от 2040-та година всички нови автомобили във Великоблитания ще са електрически. Така че нямаме много време.

Стратегия, която изисква промяна на инфрасктурата. Малките зарядни станции са оформени така, че да се монтират на разнообразни места - по бордюри и стълбове. Апаратите разполагат с безжичен интернет, така че шофьорите могат лесно да ги откриват.

Пол Ейърс, директор на мрежа за зарядни станции: Информацията, данните са новото гориво. Информацията създава нови бизнес модели, като например системите за споделено пътуване. Методи на таксуване, на зареждане, които е трудно сега да си представим, ще са реалност след пет години. За това инфраструктурата трябва да се промени.

Зарядните устройства са свързани към Националната електрическа компания, така че зареждането става бързо и лесно.

Стивън Марланд, директор по иновациите в националната ел. компания: Представете си свят, в който можем да зареждаме колите си, без да се налага да се включваме към мрежата. Един вид "безконтактно зареждане". Става въпрос за общуване, което ще се осъществява от сензори. Благодарение на тях колите ще станат по-автономни. Те ще "комуникират" директно със зарядните устройства. Чрез мобилно приложение шофьорите ще задават команда какво количество енергия, трябва да бъде заредено.

Засега зарядните устройства са на ниво тест. Монтирани са само в Южен Лондон. Но ако резултатите се окажат обнадеждаващи, такива устройства ще се появят в целия град.

Според правителствения план - до 2030 г. 50% от новите коли на Острова трябва да са с „изключително ниски нива на вредни емисии".

А десет години по-късно по улиците във Великобритания е планирано да се движат само електрически коли. За да бъде постигната тази цел, ще бъдат отпуснати 1 милиард паунда за поощряване на продажбите на електромобили и за изграждане на зарядни станции.