Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди, че електрическите велосипеди ще превърнат сегашните автомобили в отживелица. ТОЙ държи рекорда на Гинес за най-дълъг пробег на електрическо колело с едно зареждане.

Миналия октомври украинският велосипед измина 368 километра за 17 часа, а щастливият човек зад кормилото тогава беше Виталий Архипкин от Киев.

Сега велосипедът навлиза във фазата на масово производство, след успешна кампания за набиране на средства през социалните мрежи. Колелото е разработено от украинска фирма за доставки.

Изпълнителният ѝ директор Даниел Тонкопий дълго търсил подходящите превозни средства, които да отговарят на нуждите на компанията.

Неговите куриери изминавали над 100 километра на ден, а повечето електрически колела не можели да покрият тази дистанция без второ зареждане. След появата на новия модел и поставянето на рекорд, самочувствието на Тонкопий достигна сериозни висоти.

ДАНИЕЛ ТОНКОПИЙ, директор на куриерска компания: Ние дадохме на производството на мотори и колела онзи тласък, който Илън Мъск даде на автомобилната индустрия.

Украинското електрическо колело развива скорост до 57 километра в час, но производителите съветват да се поддържа скорост до 26 километра в час за изминаване на максимално разстояние. Цената му е над 4000 долара, но Даниел Тонкопий твърди, че качествата оправдават всеки цент, вложен в превозното средство.

ДАНИЕЛ ТОНКОПИЙ, директор на куриерска компания: Можете да си купите електрическо колело за 600-700 долара, но това си е играчка. Ще го карате до магазина или до работата, но после ще трябва да го зареждате. Това не стига за професионална употреба.

Професионалистите се нуждаят и от повече сигурност. Затова колелото с дълъг пробег е снабдено с аларма, имобилайзер и GPS за проследяване. А създателите му вече разработват следващата версия за по-големи товари. Тя ще е на 3 колела.