Площта му е 63 квадратни километра, населението му е под 800 души, но пък там се срещат над 150 вида птици. За любителите на тишината островът е райско кътче. Намира се край Родос и Кос и винаги е съществувал в сянката на славата им, независимо от красотата си.

Жителите на малкия гръцки остров Тилос, обаче, решиха да променят съдбата си като се възползват от това, което има дава природата. А там слънцето и вятърът са в изоболие. След година и половина, Тилос трябва да се превърне в първия енергийно независим остров в Средиземно море. Той спечели европейско финансиране за изграждане на енергийна система от възобновяеми източници.

МАРИЯ КАМА, кмет на Тилос
Това е много важно за Тилос. За нас, хората от острова, това е признание, заради усилията, които полагаме от години да опазим природата.


Електроснабдяването винаги е било проблем на Тилос. Той получава енергията си по кабел от съседните острови. Но при лошо време често на острова няма ток.
¤Сега ще бъде изграден соларен парк и ще бъде поставена вятърна турбина Според изчисленията, на острова ще бъде произвеждана достатъчно енергия и дори Толис ще изнася за съседните острови. Амбицията на хората от Тилос не свършва до тук. Те са решили да превърнат острова в най-зеления в Средиземно море. Повече от 20 години там е забрен ловът. Насърчава се производството на местни култури и храни.

Много мигранти се озовават в Тилос по пътя им към Европа. Хората от острова казват, че всеки е добре дошъл. Условието им към мигрантите, за да останат там е да научат езика и да започнат работа в местните ферми.