Очите започват да сълзят, гърлото да пари, дишането става все по-затруднено. Диагнозата е ясна! Получили сте поредната доза фини прахови частици. Усещания, които хората от големите градове изпитват все по-често. Вместо да се примири с настъплението на мръсния въздух, управата на една лондонска жп гара реши да предлага на пътниците доза „чист въздух".

Софи Пауър: "Въздухът, който дишаме, е много важен за здравето ни. Не е важно какво отчитат измервателните станции само край пътя. Важно е какъв е въздухът в дома ни, на работното място, в квартала, в който живеем.

На гарата има монтиран специален филтър, който улавя замърсения въздух и го пречиства.

Софи Пауър: Нашият химик разработи нано-карбонов филтър, който премахва цялото газово замърсяване от атмосферата. Това, което прави, е почти химична реакция. Той засмуква всички газови замърсители. Затова и тези филтри трябва да се сменят на шест месеца.

Във филтъра попадат около 95 процента от вредните газове в атмосферата. Устройството успява да хване и фините прахови частици - миниатюрните вредители, с които все по-наситен е въздухът, който дишаме.

Софи Пауър: Ето въздухът, който излиза през нашия филтър. Какво се получава? Той се смесва със замърсения въздух на гарата. Чистият излиза през четири зони и се насочва, смесва се с общия въздушен поток на гарата. Това, което се опитваме да направим е да осигурим на максимално повече хора чист въздух, докато чакат влака си.

Глътка чист въздух, който хората започват все повече да ценят. Локално решение на глобален проблем, който заплашително придобива мащабите на епидемия. Според статистиката на Световната здравна организация само за 2016-а година фините прахови частици са причинили смъртта на 4 200 000 души по света. Всяка година в Европа умират 400 000 души заради мръсния въздух. У нас годишно той отнема живота на 15 000 българи.