Електрическите превозни средства утвърждават все повече мястото си в челните позиции на решенията за прочистване на градския въздух. Но заедно с решенията идват и предизвикателствата. Зарядните станции търсят оптимален начин за вписване в градската среда.

Една стартираща унгарска компания дава впечатляващ пример за използването на съществуващите алеи и тротоари като площ, която да осигури енергия за електромобилите.

Системата вече е инсталирана и работи в унгарската столица. Тя затваря компактно кръга от производство до потребление, като вгражда специално разработни фотоволтаични павета в тротоарната настилка.

Облицовката на паветата е от рециклирана пластмаса. Те са достатъчно здрави и осигуряват 720 вата от малко над четири и половина квадратни метра площ.

Зарядната станция за електромобили, свързана към фотоволтаиците, съхранява енергията денонощно. Инсталираната наскоро система обслужва логистична фирма. Когато електромобилите разнасят пратки, а батериите на станцията се заредят напълно, произведения от фотололтаичната настилка ток се пренасочва към близките офиси.

Създателите на компанията следват методично идеята за генериране на енергия от самите улици. Те вече са познати с инсталираните в Будапеща пейки със соларни панели, които могат да зареждат телефони и лаптопи.

Целта на компанията е ясна - да осигури чиста и автономна енергия, която да подобри инфраструктурата и да привлече електрически превозни средства от всякакъв калибър по улиците на градовете.