Гигантска кула, която пречиства въздуха. Наподобява огромен комин. 100 -метровото съоръжение е китайско изобретение и е част от борбата на страната със замърсяването.

Кулата се издига в Сиан, древната столица на Китай. Градът, от който някога тръгвал Пътя на коприната. Там първият китайски император създал подземно царство с теракотена армия, която да го охранява. Едно от чудесата на света. Дали пречистващата кула няма да е следващото? Тя е надарена със способността да дишва и издиша. Въздухът се всмуква в остъклени колектори край кулата. Те са с размерите на половин футболно игрище. В тях смогът се загрява, а частиците се насочват към комина, за да се филтрират. След като бъде пречистен, въздухът се изтласква в атмосферата.

Коминът улавя вредни газове в радиус от 10 квадратни километра. За денонощие през него преминават 10 милиона кубически метра въздух. Откакто работи кулата, в района замърсяването е намаляло с около 15 процента. Коминът в Сиан е само умален вариант на гигантския филтър, който искат да построят китайските учени. Тяхната цел е да изградят съоръжение с височина 500 метра и диаметър 220 метра. Очаква се то да улавя вредните газове в радиус от 30 квадратни километра. Внушителен и амбициозен план.

Но Китай, където последствията от индустриалното и битово замърсяване са мащабни, се нуждае от такива мерки с огромен размах и възможности. Пречиствателните станции за отпадни води изглежда имат наследник, който може да освободи въздуха от вредните газове и от праховите частици.