Работи бавно. Сантиметър по сантиметър. Не се притеснява, че влага живота си и цялата си енергия в нещо толкова преходно като графитите. За нея е важно да накара хората да вдигнат поглед нагоре, да спрат за малко и да се замислят за ценностите в живота.

Мона Карон - швейцарката, която превзема света с помощта на „плевелите". Гигантски графити върху стени. Рисува в различни държави, но твори най-вече в Сан Франциско. Защо плевели? Защото в тях има много живот, обяснява художничката. Мона е от малко швейцарско селце. Винаги е обичала природата и винаги се е увличала по изкуството.

Успяла да намери допирна точка между двете си страсти в Сан Франциско. Забързаният ритъм на живота там я накарал да търси малките неща. Все по-често започнала да се вглежда в процепите по стените, в дупките между плочките по тротоарите... И тогава ги открила... Плевелите. Самотни растения, които успявали да оцелеят по своему в градската среда.

И така растенията, които доскоро Мона смятала за вредители, се превърнали в нейно вдъхновение. Рисува различни видове, но винаги в огромни размери, за да накара хората да погледнат на света около тях в друга перспектива. Рисува с месеци. Защото никога не бърза. Понякога времето си играе с нея. Силен вятър или проливен дъжд унищожават недовършените ѝ графити. Но Мона Карон не е от хората, които се отчайват. Напротив - тези моменти ѝ напомнят колко преходен е животът. И тя продължава напред... и нагоре.