Ако растенията можеха да говорят? Вероятно има много неща, които да кажат на хората, макар и чутото да не допада на някои. Растенията може и да не издават звуци, но пък притежават огромни „комуникативни" способности. В това е убеден Майкъл Страно от Университета в Масачузетц. От години той се опитва да разгадае тайните на растенията.

Според него един ден те ще изместят техниката и вместо пластмаса и чипове, ще се използват живи цветя. С експерименти, той успя да докаже, че растения могат да записват и възпроизвеждат 3d изображения. Ако в растенията се вкарат сензори за засичане на химикали, те могат да откриват и експлозиви. Чрез комбиниране на ботаника и технологии, професор Страно създаде растения - нощни лампи. Последното му постижение са растения, които съобщават, когато са жадни.

МАЙКЪЛ СТРАНО,

Сензорът следи порите на повърхността на листата. Той превръща тяхното свиване и разтваряне в електрически сигнал. По този начин ние разбираме кога растението се нуждае от вода.

Дали е трудно да разбере какво казва растението? Не, твърди Майкъл Страно.

МАЙКЪЛ СТРАНО

Порите са като човешкото око. Те се отварят и затварят. Когато са отворени, водата от вътрешния слой се изпарява, а когато са затворени - изпаряването спира. Когато растението се нуждае от вода, отварянето и затварянето се забавят. Като при хората е, растенията стават сънливи. Но с този сензор вече може да се разбере, щом растението се нуждае от вода, много преди да започне увреждането му.

Майкъл Страно се опитва да разгадае езика на растенията не от елементарно любопитство. Надява се сензорът да се окаже мощно оръжие срещу сушата.

МАЙКЪЛ СТРАНО

Със сензора, ще могат да се засаждат повече растения, които се влияят от сушата. А по този начин ще се осигурят повече хранителни запаси. С климатичните промени, със зачестяването на сушите в някои райони, подобни разработки са необходими.

Майкъл Страно продължава да разработва комуникацията с растенията. Надява се скоро да замени сензорите с минатюрни стикери, които по-лесно да предават информацията на хората.