Градината v морето. Намира се във водите край брега на италианския град Ноли, на 8 метра под повърхността. Шест сферични оранжерии, в които се отглеждат подправки и билки. Без пестициди, химикали и пръст. Чисти аромати, с които водолазите-градинари снабдяват местни ресторанти.

Лука Гамберини: Растенията се отглеждат по метода на хидропониката. Имаме изградена лабораторна система, която използваме като образец, за да контролираме подводната среда.

"Градината на Немо" - така Лука нарекъл подводните си оранжерии. Идеята се появила случайно, от страстта му към гмуркането и земеделието. Симбиозата се оказала успешна. Проектът разрушава стереотипи, но пък разкрива нови възможности за отглеждане на растения.

Лука Гамберини: Оранжериите под вода са безопасно място. Растенията в тях са предпразени от екстремни метеорологични условия като градушка, проливен дъжд и студ.

Няма и суша, нито пък насекоми, които унищожават растенията. А дори и под водата има достатъчно слънчева светлина, която дава възможност на растенията да извършват фотосинтеза. Влажността е достатъчна, получава се от изпарението на солената водата в сферата.

Лука Гамберини: Ето тези отвори, през тях става напояването. Във всяка дупка има поставено семе, което ще поникне.

До 48 часа семената покълват. Първите реколти от подводните оранжерии били с босилек. Той бил с много добри качества, макар химичният му състав да бил по-различен от този, който се отглежда на сушата. Под водата вече растат всякакви билки и то през повечето месеци в годината.

Джани Фонтанеси: Ние получаваме данни от оранжерията в реално време за влажността, за температурата и за водата, с която се напояват растенията. За всички параметри, които са необходими, за да отглеждаме растенията.

От подводния босилек се получава невероятно вкусно песто, споделят готвачите от Ноли. Но целта на оранжерията не е само получаване на перфектни аромати. Лука се надява неговата градина да се окаже едно от решенията за ограничаване на глада на Земята.