Първичният бульон, от който се е зародил животът на Земята в днешто време, се превръща в друга смес. Реки, езера и океани се изпълват с пластмаса, а хората продължават хем да се плашат от нея, хем да я произвеждат. Засега няма технология за справяне с трупания дълго проблем. Но информираният избор на пластмасови изделия със сигурност е част от решението. Например пластмасата, която замества класическите зъбни шини и брекети. Доктор Аманда Уилсън от Хонолулу, Хавай, разкри пред "Зелена светлина" подробности за материала, използван при щадящата детските зъби технология.

Доктор АМАНДА УИЛСЪН: Много хора смятат, че след като е пластмасов, този апарат е вреден. Но тази пластмаса е медицинска. Тя не съдържа никакви токсични съставки.

Това значи, че в устата и организма на пациента не попадат никакви вредни частици, като тези от ужасяващата пластмасова супа в океаните.

Доктор АМАНДА УИЛСЪН: Този материал не съдържа силикон и бисфенол. Той е напълно безопасен - дотолкова, че може да се имплантира в човешкото тяло, при смяна на стави, например.

Така наречената "възглавница за зъби" е подходяща за деца над две години. Мярката за нея се взима за минути с помощта на квалифициран специалист. Болка няма - нито при вземането на отпечатък, нито при тосенето. Впрочем, тази корекция изисква носене предимно през нощта, по време на сън и за около два часа през деня - когато детето учи или гледа телевизия. Освен това мекият, но упорит материал не нарушава зъбния емайл.

Доктор АМАНДА УИЛСЪН: Някои методи за корекция налагат ваденето на постоянни зъби или хирургическа намеса. Ние искаме да избегнем това. Този метод се стреми към бавно и постепенно коригиране на зъбите и захапката, докато пациентът е млад.

Около 40 милиони души по света вече са лекувани успешно с тази система. Излезлите от употреба апаратчета се заменят постепенно с израстването на детето. Медицинската пластмаса се рециклира по специален метод. Така че препоръката е: връщайте вече непотребните апарати на зъболекаря.