Зимата все още владее планинските склонове. Но в градовете снегът отстъпва. А желанието за малко ски-бягство често е по-голямо от възможностите.

Освен ако.. ако не сте 15-годишен шведски ученик с умения и познания за създаване на импровизирана ски-писта съвсем близо до дома си.

Какво му трябва ли? Желание и сръчност.Плюс: вода, доста вода, вентилатор, маркучи и дюзи? При ниските шведски температури това е достатъчно за оформянето на малка писта с бабуни и платформи за скокове.

ЛУКАС ЙОНСОН: Всичко започна от една огромна купчина сняг. Успях да я издигна до нивото на балкона. Отне ми 19 часа. След това оформих места за скокове на ръка. Пистата вече е готова. Има осем бабуни и четири площадки за скокове.

Добре де, но една истинска писта трябва да има наклон. А тази на Лукас е равна. Проблемът със засилката, обаче, има моторизирано решение.

ЛУКАС ЙОНСОН: Това е мотор на стар вентилатор. Използвам го за лифта. Оттук минава въжето и върти диска. Върти доста бързо.

Дали е Лукас е доволен от постижението си? Едва ли има съмнение.

Единственият проблем е, че дворът на семейство Йонсон е прекалено малък за идеите на Лукас. Освен пистата за скокове, той планира и пътека за ски бягане. А през лятото, когато снегът изчезне, приключенията в дома на 15-годишния изобретател не свършват. Тогава придвижването в двора става с въздушен тролей.

ЛУКАС ЙОНСОН: Работя в гаража. Ще видя може да се получи нещо по-голямо.

Какво ще бъде поредното изобретение на Лукас? Дори и той не е съвсем наясно. Сигурно е, обаче, че изобретение ще има. Със сигурност и родителите на момчето тръпнат в очакване.