Не, не става въпрос за фантастичен филм. Нито пък за мечтател с нереални идеи. А за учен, който смело борави с науката, дръзко твори и без колебание взема решения, за да помага на хората. Томас Егана. От Чили. Създател на изкуствена кожа от водорасли.

ТОМАС ЕГАНА, ПРОФЕСОР В ЧИЛИЙСКИЯ КАТОЛИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ:
Ние успяхме да включихм микроводорасли в различни видове материали. Изкуствената кожа има характеристиките на растения, което означава, че когато е осветена, тя може да произвежда кислород. Тези микроводорасли могат да бъдат генетично променени така, че освен кислород да произвеждат например и противовъзпалителни и регенеративни молекули. Това означава, че ние имаме един напълно изкуствен материал, но в същото време той е жив и произвежда кислород.

Така Томас Егана създал кожа, която диша. Научно постижение, което според чилийския учен може да реши много проблеми в медицината.

ТОМАС ЕГАНА, ПРОФЕСОР В ЧИЛИЙСКИЯ КАТОЛИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ:
Един от големите проблеми при създаването на изкуствен орган е как той да бъде снабдяван с кислород. Това, което постигнахме с този материал е, че кислородът не се пренасея с кръвта, а се осигурява чрез фотосинтеза.

Томас Егана твърди, че микроводораслите в изкуствената кожа ще умрат до 10 дни, но според него това време е достатъчно те да въздействат благоприятното върху организма. Чилийският учен вярва, че откритието му може да намери приложение при случаите на лечение на рани и тумори.

ТОМАС ЕГАНА, ПРОФЕСОР В ЧИЛИЙСКИЯ КАТОЛИЧЕСКИ УНИВЕРСИТЕТ:

Има случаи, когато раните не могат да зараснат заради липсата на кислород. Много често се стига до ампутация. Но тази изкуствена кожа сама произвежда кислород. А това означава, че раните, които не са заздравели, могат да зараснат с нейна помощ. .

Зеленият Хълк, така наричат вече учения от Чили – по аналогия с филмовата фантастика. Томас Егана е щастлив от откритието си. Вярва в успеха му и се надява скоро то да намери приложение в медицината. Тестовете с животни вече са дали успешни резултати. Проучванията за ефекта на изкуствената кожа от водорасли върху хора са планирани за 2017-та година.