Изкуственият интелект може да спаси пчелите от изчезване. Идеята е, меко казано, неочаквана. Но като изключим скептичните подмятания за безсмислена фантастика, остава един напълно логичен проект на британски учени. Е, поне могат да опитат да го увенчаят и с успех. И без това създанията с естествен интелект трудно могат да се справят със застрашителното намаляване на броя на пчелните колонии.

Как ще успее изкуственият интелект ли? Като се вслуша в пчелите. Специални сензори, монтирани върху кошери, ще следят звука на жужене на пчелите, движението на крилцата и краката им, количеството нектар, което е събрано, влажността. А също така ще се измерва замърсяването в района на кошера, ще се следят и метеорологичните условия. Към проекта се присъединява и интернет компанията "Оракъл", за да се създаде световна мрежа от умни кошери. Така пчеларите ще получават в реално време информация за състоянието на пчелите.

Саймън Потс, професор по биоразнообразие: Със свързването на машините с изкуствен интелект към кошерите на различни места, ние ще започнем да регистрираме, както аз се изразявам „здравето на пчелите". Ние ще следим условията вътре в кошера - активността на пчелите, топлината, температурата и всякакви детайли. Когато пчелите са болни, ние ще разбираме по данните, които получаваме.

Че има проблем с пчелите отдавна е известно. Само че хората не могат да разберат какво точно причинява смъртта им. Пестицидите са само част от списъка със заподозрените. Но вече с тази задача се заема изкуственият интелект. Поставянето на сензори върху кошери не е новост, за първи път, обаче, се включват и машини, които да анализират какво „казват" пчелите. Тъй като звукът най-добре разкрива състоянието им.

Саймън Потс, професор по биоразнообразие: Всяко насекомо, когато лети, издава определен звук, различен от останалите. С тези сензори ние се надяваме да предотвратим проблемите. Ако засечем, че нещо не е наред с пчелите, пчеларите ще бъдат информирани. Така те ще могат да реагират веднага.

Пренаселването, например, често това причинява смъртта на много от насекомите в кошера. Причините са различни - ниски температури, влажност... Със сензорите, обаче, веднага може да се разбере проблема и да се променят условията. Мерките ще предотвратят измирането на пчелите. Умен проект с амбициозни мащаби. Колкото повече кошери бъдат включени към своеобразната мрежа, толкова по-голям шанс за оцеляване получават пчелите.