Не изхвърляйте бутилките от вино. И не ги трупайте в килера. А ги превърнете в изкуство. Възможно е. Трябва само фантазия. В един испански ресторант ненужните винени бутилки придобиват нови, красиви форми.

Хуан Рока, главен готвач: Готвенето е много мощно оръжие за провокиране. Очевидно е, че напоследък майсторите готвачи са увлечени по каузи като опазване на околната среда и природните ресурси. Започнахме с идеята за нещо креативно, нещо, което досега не е правено. Или поне не е правено по този начин.

Клиентите на ресторанта определено са любители на виното, защото според статистиката годишно там се консумират 22 000 бутилки. Два пъти през седмицата се прави подбор на шишета, които са подходящи да бъдат превърнати в красиви предмети.

Елена Портильо, занаятчия: Преди да влязат в ресторанта, клиентите се отбиват в ателието. Харесва им да гледат как купчина от бутилки се превръща в красиви чинии.

Ресторантът е известен в Испания. Отличен е с три звезди "Мишлен", заради умелото съчетаване на традиционни продукти от Каталуния с иновативни техники на готвене. Определено, обаче, рециклирането на бутилките спечели нови клиенти на ресторанта.

Елоиз Вилясека, ръководител на сектор иновации: Знаете ли, клиентите често искат да си вземат за спомен някоя чиния или прибор от винените бутилки.

Следващия път, когато в дома Ви се натрупат бутилки от вино, не ги изхвърляйте. А погледнете на тях като източник на вдъхновение.