Изкуство от храна. Успешна рецепта за злояди деца. Необходими са огромно вдъхновение, готварски умения и огромна доза търпение. Украинката Дарина Косар ги има в изобилие.

Дарина Косар: За някои хора храната, която правя може и да изглежда съвсем проста и лесна. Но, това не е така. Изисква се много усърдие, търпение и през цялото време е необходимо внимание. Нещата не винаги се получават и повтарям .... правя отново и отново, докато се получи желания резултат.

Дарина била психолог. Но един ден решила да обърне живота си на 180 градуса и да вкара в ежедневието си повече красота. Започнала да готви „красиво" и постепенно ястията й се превърнали в произведения на изукството. Признание, което получава не само от готвачи, но и от художници.

Най-бързото ястие на Дарина става за 40 минути. Особено трудно се приготвят храни с месо. Отдавна, обаче, е изградила свои правила, които не престъпва.

Дарина Косар: Да, имам правила и едно от тях е никога да не комбинирам зеленчуци и плодове. Не смесвам също варени продукти със сурови. Но основното правило е: това което е в чинията да става за ядене. То не трябва да е само красива картина. Храната трябва да е приготвена с мисълта, че ще бъде поднесена на най-близките хора.

Изкуството на Дарина има кратък живот, но това я смущава.

Е, може би малко ми е тъжно да ги изям. Но те са толкова вкусни, че не мога да им устоя.

Дарина вече има поръчки от ресторанти. Канят и на изложения в чужбина. Но славата не я главозамайва. Споделя, че е щастлива, защото красотата и вкусната храна са завладели живота й. Красивите й ястия придават допълнителна стойност на храната, като карат хората да ценят и ползват по-ефективно различните продукти.

Изящният подход допринася и за решението на друг проблем - този, свързан със статистиката, че близо 30 на сто от храните се изхвърлят във вид на остатъци или продукти с изтекъл срок на годност.