Не мисли, че може да промени света или пък да спре войната. Но вярва в красивото и в доброто. Абдел Кадер е на 26 години. Живее в Багдад, бил е свидетел на много атентати. Познава ужаса от войната, защото го е виждал. Започнал да прави фигури от скрап, за да избяга от действителността. Постепенно, обаче, лююбимото му занимание го завладяло и Кадер вече има студио, където прави своите фигури. Материалът, който използва, много често е от разрушени от бомби сгради.

АБДЕЛ КАДЕР
Направих над 30 фигури от скрап. Използвам метал, , дърво и други материали. Но най-важното в тези фигури е идеята. Усещането, че възстановявам, че правя нещо ново от ненужни материали, ме правя изкуство, че мога да направя фигура на животно или пък на човек.

В началото хобито на Абдел криело опасности. Много пъти го задържали по подозрение, че атентатор. Но вече много хора го познават. И дори му носят ненужни предмети, от които той да направи красиви статуетки.

АБДЕЛ КАДЕР
Във всяка фигура има послание. Искам да покажа на хората, че всеки ненужен предмет може да бъде превърнат в изкуство. А ненужни предмети не се намират трудно, има ги навсякъде.

За Абдел това вече не е самотно занимание. Има все повече последователи, които идват в студиото, за да правят изкуство. Абдел вярва, че скоро атнетатите в страната му ще спрат и ужасът от войната ще избледнее. Убеден е, че подобно на неговите фигури, от руините скоро ще започне да се заражда един нов Ирак. А докато настъпи светлото бъдеще, Абедел ще продължи да създава фигури от скрап и да гради своя вътрешен мир.