2019 година: Ротердам, а и други холандски градове, гледат смело напред и прекрояват зоните за достъп на превозни средства според електрическите способности на возилата.

Хибридна кола преминава в режим на нулеви вредни емисии, щом наближи зоната на пристанището. Засега превключването е пожелателно с тенденция да стане задължително. Шофьорът е доброволец в проект между автомобилен концерн и местната община. Целта е електрическото придвижване в градовете да се превърне в ежедневие.

Даан Хосли, доброволец: Няма как да не ползвам колата до работното ми място. Но се старая да превърна това в нещо забавно. За мен това наистина е нещо като хоби. Старая се да използвам колкото се може повече електрическите способности, които колата ми предлага.
"Зелена светлина" - електрическото колело, което може да конкурира автомобил

"Зелена светлина" - електрическото колело, което може да конкурира автомобил

Вече има нова и още по-основателна причина да се твърди, че електрическите велосипеди ще превърнат сегашните автомобили в отживелица. ТОЙ държи рекорд...

Проектът, в който Дан Хосли участва, търси начини за намаляване на вредните газове в най-натоварените зони и в центъра на Ротердам. Инфраструктурата с повече зарядни станции в тези райони е един от стимулите за по-чисто и евтино придвижване.

Арно Бонте, зам.-кмет на Ротердам: Първите резултати са обещаващи. Повече от 90 на сто от собствениците на хибриди, минават на електрическо захранване в определените зони на града. Това ме радва и аз се надявам периодът на проекта да бъде удължен.

В случай, че водачите не обърнат внимание на предупредителния знак, дисплеят на контролното табло в колата им напомня да превключат на режим "батерия". Авторите на проекта смятат, че новите технологии в автомобилостроенето постепенно ще формират и нови навици сред шофьорите. Подходът на осъзнаване и стимулиране, вместо налагане на ограничения, до момента се възприема положително в Холандия. Страната е сред европейските държави с чувствително по-голям брой хибриди спрямо чисто електрическите коли. В цифри съотношението е: 100 хиляди срещу 40 хиляди. Последните тенденции сочат, че новите електрически модели са на път да внесат промени в тази статистика, в полза на превозните средства с по-голям гарантиран чист пробег с едно зареждане.

"Зелена светлина": Електрически автомобил без батерии

"Зелена светлина": Електрически автомобил без батерии

Малка, маневрена здрава... Кола, която е на път да преобърне представите за превозни средства. Автомобил, задвижван от водород. Не че идеята е нова, н...