Някъде в Далечния Запад на Китай. Там, където живописните пейзажи на Алтай се преплитат един в друг; където хората живеят според законите на природата, а времето сякаш нарочно изостава и не иска да заработи с ритъма на XXi век. Това е мястото, където според местните хора и според твърденията на археолози са създадени първите ски. Дървени плоскости, обвити в конска козина. Доказват го скални рисунки, датиращи от период преди 10 000 - 30 000 години.

Според всички доказателства, които съществуват, това са най-ранните ски, използвани в света. Твърдението, че човекът за първи път е използвал ски в Алтай, не се базира само на скални рисунки, има различни доказателства - лингвистични, антропологични, народни песни и още много примери.

Едва ли историческите факти щяха да предизвикат огромен интерес, ако не беше фактът, че едно малко село в Алтай е успяло да съхрани вековната традиция. Местните майстори там казват, че конската козина прави ските много по-стабилни и не позволява при изкачване на склонове, те да се пързалят надолу.

Много по-добри са от съвременните, защото можеш да стигнеш навсякъде, можеш да се изкачваш и да слизаш от хълмове.

По това време на годината в този район температурите падат под -30°. Но местните хора знаят как да се справят с предизвикателствата на студа. Най-близкият град е на 5 часа път с кола, но през зимата единственият начин да се стигне до него е със ски.

Не, не се изморявам. Карам ски постоянно, всеки ден. Със ските ходя и в планината.

Страст, която се предава от поколение на поколение и която местните хора нямат никакво намерение да загърбват.

Тук не можем без ски. Знаете ли, в миналото, ако не са били ските, хората нямало как да ловуват.

За да оцелеят в суровите условия на Алтай, хората там знаят, че трябва да спазват законите на природата и трябва да следват особения ритъм, налаган от тях. Такова е ежедневието им. Но пък те са горди, че са успели да съхранят вековни традиции и че пазят спомените на планината.