Пчели се хранят с хартия. Не, не става въпрос за объркване на насекомите. А за опита на една полякиня да спаси изчезващия вид. В градче, недалеч от Варшава, тя решила да съхрани пчелните колонии като им осигурява необходимата доза хранителни вещества под формата на хартия.

Малгоржата Ласошка: Хартията, която аз изработвам, е от два слоя. Върху първия има семена, а върху втория, който е много тънък, има поставени растения и глюкоза. Когато искаме да „нахраним" пчелите, хартията просто се полива с вода. Тогава пчелата започва да кръжи около листа и да се храни с глюкозата.

Прилича на произведение на изкуството. Но полякинята не гледа на работата си по този начин.

Малгоржата Ласошка: Следвам стара традиция, която включва пресяване, смесване на целулоза с вода и растителни влакна.

Ако тази хартия попадне в почвата, няма проблем от замърсяване, защото се разгражда много бързо.

Малгоржата Ласошка: Хартията може да намери приложение навсякъде - за етикети, за визитни картички, за документи или рекламни брошури. И след като стане непотребна, тя просто може да бъде изхвърлена или поставена в градината. И след около 6 седмици от нея ще поникнат виолетови цветчета, от които ще се хранят пчелите.

Идеята може и да звучи странно, но дава резултати. Удовлетворението за полякинята е, че с работата си успя да съхрани пчелни колонии. За това е решена да не се отказва от идеята си, а да продължи да доставя дневните дози хранителни вещества на пчелите под формата на красиви листа хартия.