Месеците препускат, сезоните се сменят, снегът преминава в дъжд, а заледяването - в кални потоци. Дърветата умеят да се справят с предизвикателствата на всеки сезон, но не могат да устоят на обезлесяването, организирано от човека.

За щастие процесът не е съвсем необратим. Само че залесяването в райони със суров климат и бедни почви не е лесна работа. Грижите, необходими за младите дървета там, често не дават желания резултат. Затова и една холандска компания е потърсила много по-ефикасно решение, което гарантира самостоятелно и сигурно развитие на дърветата в периода след засаждането.

Протекторът прилича на кръгла кутия и, общо взето, е именно нещо такова. Само че в дизайна, формата, размера и материалите на кутията са вложени повече идеи и знания, отколкото може да се предположи на пръв поглед. Кръглата форма е съобразена с размерите на засаденото дърво. Отворът в средата е направен така, че клоните и листата /или съответно игличките/ да преминат през него.

Вътрешната част е оформена като контейнер, който побира солидно количество вода. То напълно задоволява нуждите на дървото от влага през първите седмици от развитието на корените му. Протекторът е направен от рециклирана хартия и естествени остатъчни материали от зърнопроизводството. Той постепенно се разгражда в почвата, като пропуска бавно водата от резервоара и същевременно осигурява допълнителни хранителни вещества за дървото.

Резултатите вече са налице. Продуктът на холандската компания е използван в програми за залесяване в 12 страни по света. Внушителните 95 процента успеваемост привличат интереса на нови и нови програми. Вложението в протектора за млади дървета намалява четири пъти разходите за поливане и поддръжка на дървото. Създателите на биоразградимия резервоар са заложили и на широка разяснителна видеокампания, която обяснява всяка стъпка за правилно засаждане. Така всеки, който желае, може да засади дърво, без да се притеснява, че то ще залинее или изсъхне.