Фините прахови частици. Невидимият враг, който дебне и атакува отвсякъде, прониква в кръвта и нанася щети с всяко вдишване. Нивата му не спират да растат. За да спрат настъплението, учени от холандския град Айндховен решиха да започнат своя битка.

ЛИА ВАН ДЕН ВОРЛЕ, техн. директор на проекта:
Нашата идея е да превърнем паркингите, големите постройки, официалните сгради в „белите дробове" на градовете. Те трябва да абсорбират замърсения въздух.Направените досега тестове показват, че ако в подземните паркинги бъдат монтирани „уловители" за фини прахови частици, замърсяването в района може да намалее наполовина.


РОЕЛ ГИБЕРС, техн. ръководител на проекта:
Системата действа на принципа на йонизацията. Вентилатор поглъща замърсения въздух. Той се насочва към специални съоръжения, където се йонизира. В резултат частиците въздух стават по-тежки и обемни се изтласкват към повърхността. Така фините прахови частици се преобразуват в по-едри и могат да бъдат уловени.


За разлика от фините частици, едрите проникват трудно в дробовете на хората, тъй като носът е приспособен да ги филтрира.


ЛИА ВАН ДЕН ВОРЛЕ, техн. директор на проекта:
Ние превръщаме фините прахови частици в едри. Това е основната разлика спрямо класическите филтри. Те спират едрите частици, но не и фините.


„Уловителите" могат да бъдат монтирани на различни места в градовете.

РОЕЛ ГИБЕРС, техн. ръководител на проекта:
Ние се фокусирахме в използването на паркинги, защото в градовете има много. Но тази технология може да се използва и в обществени сгради, на улицата.При направена симулация с уловители на фини прахови частици в 16 подземни паркинга на площ от 5 квадратни километра, резултатите са впечатляващи. При 565 системи за пречистване в радиус от 1 километър от паркингите замърсяването значително намалявало. На места то се понижило с 50 процента. В реалността този процент може и да е по-нисок заради различните фактори, които могат да влият на уловителите. Но холандските учени са решени да усъвършенстват своето ново оръжие в битката с невидимия враг - фините прахови частици.