От десетилетия хранителната ни верига следва порочен модел. Зле хранени животни, отглеждани при лоши условия. Замърсяване на въздуха и водите. По-високи добиви с цената на пестициди и ГМО. Продукти, които ни разболяват. Затлъстяване, рак, сърдечно-съдови болести...

Хората не спират да си задават въпроси за храненето и да се тревожат за децата си. Какво ядат те? Как се произвеждат храните ни? Как се хранят животните? Как това влияе на здравето ни?

Един филм търси решенията на територията на Франция и отвъд Атлантика. Не, тази продукция няма да участва в надпреварата за „Оскар"-ите. Тя не изобилства от специални ефекти. Но пък е открила и запечатала в кадри много специални моменти. Създадена е от двама френски режисьори - семейство от Сен Мало.

Стефани Валоато, Сирил Блан и двете им дъщери пропътували хиляди километри до кооперативите в Органик вали в Съединените щати. Те са събрали в едно мненията на малки френски произодители на сирена и зеленчуци, на психолози, лекари, еколози и автори на научни изследвания.

Нарекли са филма си „Хранителна промяна". Нещо като преминаване към следващия, по-смислен етап от изхранването на човечеството. Етап, основан на прочистване на почвите, подобаващо отношение към животните и създаване на качествени продукти за масова консумация.

По темата вече е работено много, така е. Стефани Валоато и Сирил Блан, обаче, се надяват филмът им да е онази много наситена капка в морето от информация, която ще помогне за правилната промяна. Дали тя е възможна? Краткият отговор е ДА. Защото вече се случва. Също като финансирането на филма със средства, събрани в социалните мрежи.